Wat is het verschil tussen een PGA Socket & een SPGA Socket?

Met de ontwikkeling van centrale verwerkingseenheden (CPU's), halfgeleiders moesten fabrikanten komen met sockets geschikt voor fysiek en elektrisch verbinden met het moederbord van computersystemen. Voor ongeveer twee decennia, PGA was de meest populaire vorm van geïntegreerde schakeling verpakking van CPU's en hun voeten, en een van de meest voorkomende varianten is SPGA.

PGA Beschrijving

PGA is een acroniem voor "Pin Grid Array." De uitdrukking wordt gebruikt om de wijze van opstelling van de CPU socket pengaten dat de pennen van de processor tegemoet te beschrijven; zij worden in een nette, ordelijke, tralie-achtige uiterlijk. PGA is ontstaan ​​omdat CPU's werden steeds vervaardigd met meer pinnen breder data en adres bussen, een voorval dat dual in-line pakket (DIP) waren niet in staat om tegemoet te behandelen. De eerste CPU socket te PGA verpakking te gebruiken is Socket 1, waarbij halfgeleider bedrijf Intel Corp. debuteerde in 1989.

PGA Beperkingen

Socket 1 werd gemaakt met 169 pin gaten om vermeldingen uit de Intel 80486 microprocessor, die in hetzelfde jaar werd uitgebracht als de bus tegemoet te komen. Echter, met de introductie van CPU zoals de Intel Pentium in 1993, het aantal processorpinnen begon te overschrijden 200 en uiteindelijk 300. Het oorspronkelijke PGA begon ontoereikend verschijnen, aangezien fabrikanten moesten zetten in meer gaatjes in de dezelfde ruimte.

SPGA Introductie

Socket 5, geïntroduceerd in 1993 voor Intel Pentium-processoren, werd de eerste CPU-socket te gebruiken een variant van PGA genoemd SPGA. De "S" staat voor "gespreid", wat betekent dat de pengaten zijn aangebracht in een ruwe, versprongen inrichting zodat meer van hen fit op de bus kan worden. Bijvoorbeeld, Socket 5 heeft 320 contacten, bijna een verdubbeling van het bedrag van Socket 1. Socket 7, die arriveerde in 1994 en was de tweede Intel socket te SPGA verpakking te gebruiken, voegde nog een contact.

Huidige status

Op het moment van publicatie, zowel PGA en SPGA zijn niet meer veel gebruikt. De laatste grote CPU socket te SPGA verpakking te gebruiken was de 387-contact Socket 8, die samen in 1995 kwam Maar zelfs dan, het gebruikt alleen de opmaak aan de ene kant, terwijl een beroep op de traditionele PGA standaard op de andere. Tegen het einde van de jaren 2000, had PGA in het algemeen werd ingehaald door andere vormen van geïntegreerde schakeling verpakking - meest prominente waarvan Land Grid Array (LGA) is - vooral te danken aan de mogelijkheid om meer pin contacten passen op het stopcontact dan ooit tevoren.