Hoe te verplaatsen of hernoemen van bestanden in Linux

Linux geeft u de mogelijkheid om bestanden en mappen te manipuleren binnen de BASH (Bourne-Again Shell) console. De console maakt het mogelijk alle functies van het besturingssysteem in een command line-formaat. Dit is ideaal voor degenen die willen meer controle over de manipulatie van bestanden en directory's, maar kan verwarrend zijn.

instructies

1 Hernoem bestanden met behulp van "mv" door het invoeren van de bestandsnaam en de nieuwe naam. De juiste syntaxis voor het wijzigen van een bestandsnaam zou zijn "mv oldname newname." Dit is ook een geweldige manier om een ​​back-up van een bestand te maken zonder zich te verplaatsen naar een andere map, zodat u het originele bestand opnieuw kopiëren naar dezelfde map (u kunt dan overschrijven met de back-up op een later tijdstip indien nodig).

2 Verplaats een bestand van een andere map naar de huidige werkmap gewoon op basis van een periode aan het einde van de opdrachtregel. Bijvoorbeeld, om het bestand "factuur" verplaatsen van de directory "usr / banking", typt u "mv usr / banken / factuur.".

3 Typ "mv" naar een map van de ene locatie naar de andere. Het intikken van "mv schaakpartijen" zou de "schaken" directory te verplaatsen binnen de directory "games".

4 Gebruik "mv" naar een directory één niveau omhoog te verplaatsen naar de bovenliggende map van de huidige werkmap. Dit wordt gedaan met behulp van de dubbel-periode "..". Zo, het intikken van "mv schaken ../games" zou de "schaken" directory in de directory "/ games" binnen de bovenliggende directory van de werkmap te verplaatsen.

5 Voer de "-i" command line parameter om het overschrijven van bestanden of mappen te voorkomen. In normale omstandigheden, als je gewoon gebruikt het commando "mv" je zou automatisch overschrijven bestanden, maar met de "-i" command line parameter wordt u gevraagd als je in gevaar bent van het overschrijven van belangrijke bestanden. Plaats de "-i" parameter onmiddellijk na het commando "mv", met spaties tussen de opdracht en de objecten worden verplaatst 'mv -i bestand1 bestand2. "

Hints

  • De meeste huidige GUI (graphical user interfaces) geven u de mogelijkheid om te creëren, te verplaatsen of te hernoemen van bestanden zonder de noodzaak voor BASH console commando's. GUI's zijn soms echter beperkt in hoeveel directe controle die ze bieden. Zij baseren zich vaak op afzonderlijke stappen om functies te geven aan de command line parameters.
  • Als u bestanden naar andere mappen die al bewegen versies van de bestanden presenteren u het risico van het overschrijven van de bestanden uit te voeren. Alleen bestanden te verplaatsen naar locaties die u weet dat je wilt om ze te plaatsen.