De kenmerken van een moederbord

moederbord van een computer - de primaire printplaat waarop alle andere onderdelen te verbinden - verantwoordelijk voor het overdragen van gegevens tussen componenten zoals de CPU, RAM en videokaart. Als u van plan bent om een ​​computer te bouwen, kiest u het moederbord voorzichtig, want het bepaalt de mogelijkheden van de computer en de componenten die het kan ondersteunen.

Vormfactor

De term "form factor" beschrijft de grootte van een moederbord en het type chassis waarin het past. In 2011, ATX en BTX rang als de meest voorkomende motherboard form factors. ATX moederbord maten zijn full ATX, Mini ATX en Micro ATX. Hoewel een grotere ATX behuizing van de computer vaak is geschikt voor een kleinere moederbord, kan een kleinere chassis een grotere moederbord niet tegemoet te komen.

CPU Socket

De CPU socket op een moederbord bepaalt het type processor die u kunt installeren. Bijvoorbeeld, Intel Socket 775 werken met processors zoals de Core 2 Duo en Core 2 Quad, terwijl AMD's Socket S1 werkt met processors zoals de Athlon II en Phenom II. Als u een specifieke processor in het achterhoofd bij het bouwen van een computer, zullen de specificaties van de fabrikant voor de processor zijn socket type onthullen.

Expansion Card Slots

De uitbreidingsslots op een moederbord te bepalen van het aantal en de soorten interne add-on-kaarten die u kunt installeren. Hiervan belangrijkste sleuven zijn PCI Express-sleuven voor videokaarten. Veel van de apparaten die u intern kunt installeren behoren ook tot de externe USB- of FireWire-apparaten, maar videokaarten niet. ATI en nVidia - de twee grootste fabrikanten van videokaarten - zowel producten aanbieden die twee videokaarten in staat stellen om te draaien in dezelfde computer voor een betere gaming prestaties. In 2010, de computer de website van Tom's Hardware vergeleek de prestaties van het spel "Call of Duty: Modern Warfare 2" met configuraties van één en twee nVidia GeForce GTX 460 videokaarten, vinden dat de configuratie met twee videokaarten produceerde ongeveer het dubbele van het aantal frames per seconde.

Soort voeding

Sinds de late jaren 1990, hebben de meeste computer voedingen gebruikt de ATX form factor, terwijl oudere voedingen gebruik maken van de AT form factor. Een computer met een ATX voeding heeft een knop of schakelaar die wordt aangesloten op het moederbord, terwijl de schakelaar of knop op een AT computer rechtstreeks aangesloten op de voeding. Bovendien hebben sommige moederborden hebben extra power connectors voor high-end processors dat de levering mogelijkheden van oudere voedingen overschrijden.