AMD Athlon XP versus AMD Athlon 64

Advanced Micro Devices (AMD) is een van de meest productieve fabrikanten van geavanceerde apparaten en processors voor de personal computer (PC) en mobiele apparaat markt ter wereld. De AMD Athlon is een mid-budget geprijsd processor ontworpen voor zakelijke toepassingen en gaming. Athlon is een van de meest geavanceerde processoren in de AMD lineup, gebaseerd op geavanceerde 90 nanometer (nm) en kleinere productieprocessen.

Core Clock Speed

Een van de belangrijkste overwegingen bij het vergelijken soortgelijke processors de kloksnelheid. De kern kloksnelheid vertegenwoordigt hoe snel een computer processor instructies die het ontvangt van het besturingssysteem of gebruikerstoepassingen kan berekenen. De kern kloksnelheid bereik voor de Athlon XP 1333 megahertz (MHz) naar 1733 MHz. De bijbehorende bereik voor de Athlon 64 X2 is 1,0 gigahertz (GHz) tot 3,2 GHz.

Voorkant bus

Naast de kloksnelheid, multiple core processoren, zoals de AMD Athlon lijn moeten worden vergeleken op basis van hun front side bus. Front side bus bepaalt hoe snel de afzonderlijke cores kunnen communiceren met elkaar, alsmede externe apparaten, zoals geheugen. De front side bus van de Athlon 64 X2 1000 MHz tot 1800 MHz. Het bereik voor de Athlon XP is 100 tot 200 MHz.

Athlon XP Kenmerken

In 2001, in reactie op Intel's Pentium 4 lijn, AMD vrijgegeven project Palomino de Athlon XP. De XP-achtervoegsel betekent extreme prestaties; was de snelste processor ten tijde van de release. De Athlon XP was ook een van de eerste chips op dual core-technologie ondersteunen, het verenigen van twee afzonderlijke kernen op één moederbord met de geavanceerde SSE instructieset.

Athlon 64 Kenmerken

De Athlon 64 X2 werd voor het eerst uitgebracht in het begin van 2005 als de eerste dual-core CPU van AMD, waar beide processors op dezelfde gegoten werden gedrukt. Samen met een verbeterde instructieset voor de front side bus, dit liet veel snellere communicatie tussen de processorkernen. De 64 X2 bevat ook Enhanced Virus Protection (EVP) direct gebouwd op de processor om een ​​extra laag van bescherming tegen schadelijke Internet virussen mogelijk te maken.

Conclusie

Terwijl de Athlon XP is een solide processor voor zakelijke en games, gebruikt een verouderde productieproces in vergelijking met de Athlon 64 X2 die 5 jaar aanvullende ontwikkelingen heeft gehad. De AMD Athlon XP is nog steeds in productie over de hele wereld tegen een lage prijs, maar je koopt oude technologie die is lang niet zo snel of boordevol functies als de nieuwere 64 X2. De Athlon XP is ook gevoelig voor oververhitting wanneer overklokt verleden gesuggereerd ratings van de fabrikant.