Wat is het verschil tussen een Cat 5 en Cat 6 RJ 45?

Wat is het verschil tussen een Cat 5 en Cat 6 RJ 45?


"Cat5" en "Cat 6" zijn twee specificaties voor Unshielded Twisted Pair-kabel die door de Telecommunications Industry Alliance. "RJ45" is een bedrading plan voor telefonische connectors gecodificeerd door de Amerikaanse Federal Communication Commission. Een RJ45-stekker is standaard connector gebruikt voor Unshielded Twisted Pair kabel te beëindigen. De combinatie van Cat 5 Unshielded Twisted Pair en de RJ45-connector is de meest voorkomende netwerkkabel in de wereld.

Ethernet

Ethernet standaarden domineren de definitie van netwerk fysische eigenschappen. Ze worden beheerd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers. De IEEE publiceert regelmatig haar aanbevelingen creëren nieuwere en betere normen voor de performance van het netwerk. Cat 5 UTP-kabel vormde de bekabeling element van de meest geïmplementeerd Ethernet-standaarden tot nu toe, die wordt genoemd 10BASE-T. Nieuwere standaarden bieden hogere snelheden, het bereiken van 100 gigabits per seconde, wat niet kan worden bereikt met Cat 5. Voor de snelste Ethernet-standaarden die momenteel beschikbaar zijn, de IEEE 802.3 aanbevelingen te geven Cat 6 UTP-kabel.

Unshielded Twisted Pair

Cat 5 en Cat 6 zijn specificaties van Unshielded Twisted Pair. Beide categorieën van de kabel bevat vier paren van de kabel. De twee draden in elk paar worden rond elkaar. Elk paar vertegenwoordigt de voorwaartse en omgekeerde weg van een compleet circuit. Wanneer een elektrische stroom door een draad, produceert een magnetisch veld rond die draden. De positieve lading van een draad creëert een veld dat annuleert de negatieve gebied van de andere draad. Daarbij wordt alle interferentie weggevaagd. Dit betekent dat de getwiste paren geen metalen scherm moet beschermen tegen omgevingsinvloeden. Zowel Cat 5 en Cat 6 UTP volgen hetzelfde principe.

Telecommunications Industry Association

De definitie van Cat 5 en Cat 6 werd opgericht door de Telecommunications Industry Association of TIA. Het verschil tussen deze twee categorieën is dat Cat 6 twisted pairs strakker worden gewikkeld. Strengere draaien van de twee draden in elk paar duurder om te produceren, omdat meer draad wordt gebruikt in het proces. De toename beurt verhoogt ook bescherming tegen storingen, waardoor gegevens via worden doorgegeven sneller, minder reiniging ruis vereist.

variabele Twists

De snelheid van de bochten in zowel Cat 5 en Cat 6 UTP-kabel is gevarieerd tussen de paren in de kabel. Dit voorkomt dat de positieve lijn van elk paar met de positieve lijn van een ander paar raken elkaar op een regelmatige basis. Evenzo moet de negatieve draden van elk paar overmatig contact te vermijden. Dit komt doordat, hoewel de kabels te zijn ingekapseld in een plastic omhulsel, kan stroom van de ene draad naar de andere, waardoor een dergelijke storingen genoemd crosstalk. Cat 5 en Cat 6 beide hebben verschillende tarieven windingen voor elke samenstellende paar, en de snelheid van elk paar in Cat 6 is groter dan die welke in Cat 5 voor hetzelfde paar.