De presentatie Layer Protocol

De presentatie laag is de zesde laag in de zeven lagen Open Systems Interconnect model voor computernetwerken. Het is verantwoordelijk voor het vertalen van data gegenereerd in andere lagen. Gegevens worden gecodeerd, gedecodeerd en gecomprimeerd voordat deze laag andere lagen worden verzonden.

Achtergrond

Het OSI-model geeft aan hoe datacommunicatie gebeurt tussen netwerken. De zeven lagen zijn: fysiek, dataverbinding, netwerk, transport, sessie, presentatie en applicatie. De "hoogste" laag is de applicatielaag, welke toepassingen zoals e-mails en websites die communiceren met de gebruikers. De "laagste" laag is de fysieke laag, die zich bezighoudt met de fysieke schakel in het netwerk, zoals kabels, schakelaars en aansluitingen. Tussenliggende lagen vervullen verschillende functies omschakeling en gegevensoverdracht.

Functie

Presentatielaag is verantwoordelijk voor het presenteren van data in een formaat herkend door de gebruiker. Het gaat om coderen en decoderen van gegevens bekend zijn voor de gebruikers, zoals de ASCII, welke symbolen en syntaxis zijn die letters, cijfers en andere tekens vertegenwoordigen.

protocollen

Gemeenschappelijke protocollen onder de presentatielaag zijn JPEG, GIF en bitmap voor het representaties; AVI en MPEG voor films; en MP3 en Wave-formaat voor geluid.