Wat is het verschil tussen de Intel P4 en I3 processors?

De P4 en i3 processoren zijn, of centrale verwerkingseenheden, van halfgeleider bedrijf Intel Corp. "P4" is een acroniem voor de Intel Pentium 4, die Intel geproduceerd als haar vlaggenschip consument gerichte merk van 2000 tot 2008. De i3, die debuteerde twee jaar na Intel stopte met de Pentium 4, is de low-end divisie van Core, die op het moment van publicatie, is Intel's topmerk en heeft daardoor degradeerde de Pentium tot mid-range-status. Hierdoor de i3 is een meer geavanceerde processor dan de Intel Pentium 4.

Vervaardiging

Zowel de Pentium 4 en Core i3 chips zijn gemaakt voor desktop en laptop personal computers. P4 is echter een single-core processor, wat betekent dat het een kern, of verwerkingseenheid. De Core i3 is een dual-core CPU, waardoor het twee keer zo sterk in de verwerking van de macht. Intel gebruikt de 180-, 130-, 90- en 65-nanometer productieproces voor de P4 tijdens de productie run. Op het moment van publicatie, heeft het bedrijf het 32 ​​nm productieproces gebruikt op de i3, waardoor het een kleinere chip dan de P4.

snelheden

Elke Pentium 4 en Core i3 heeft een core snelheid en de snelheid van gegevensoverdracht. De core snelheid verwijst naar de snelheid waarmee de CPU zijn basistaken processing functies, terwijl de data transfer snelheid is de snelheid van de gegevensoverdracht uitgevoerd tussen de CPU en het moederbord. De snelste core snelheid en data-overdracht snelheid zijn 4GHz en ongeveer 1.066 megatransfers per seconde voor de P4, en 3,33 GHz en 5 gigatransfers per seconde voor de i3.

Caches en Stroomverbruik

Elke Pentium 4 en Core CPU heeft een collectie van caches, dat zijn kleine geheugenbanken dat de processor gebruikt voor snelle toegang tot de meest gebruikte gegevens van de pc's. Elke P4 chip heeft twee caches - Level 1 cache en Level 2 cache. De i3 heeft drie: L1 cache, L2 cache en L3-cache genoemd Intel Smart Cache. Met betrekking tot het energieverbruik, de Intel P4 lijn heeft een maximale thermische ontwerp vermogensbereik van 20,8-115 watt; i3 doorgaans energiezuiniger, met een piek TDP reeks 17-73 watt.

technologieën

Zowel de Pentium 4 en de Core i3 zijn 64-bits processoren, waardoor ze gebruiken instructiesets die hen in staat om data breedtes tot 64 bits passen. Sommige P4 chips hebben Intel Hyper-Threading Technology voor processor multitasking, Enhanced Intel SpeedStep-technologie voor het optimaliseren van de prestaties met behoud van macht en Execute Disable Bit voor de bescherming van anti-virus. Alle Core i3 chips hebben de eerder genoemde technologieën, plus een aantal anderen, zoals VT-x voor hardware-gebaseerde virtualisatie, Intel TXT voor veiliger computergebruik en Intel Anti-Theft Technology voor het uitschakelen van pc's als verloren of gestolen. Bovendien, de meeste i3 processors hebben een ingebouwde grafische chipset genaamd Intel HD Graphics.