CMYK vs. Pantone

Zowel CMYK en Pantone kleurendruk hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten de belangrijkste kenmerken van beide, zodat u de juiste kleur keuzes kan maken voor uw project.

CMYK Voordelen

Als er meer dan drie inkten worden gebruikt om een ​​gedrukte stuk ontwerpen, is het vaak meer kosteneffectief afdrukken met vier kleuren, of CMYK (cyaan-magenta-geel-zwart), afdrukken. CMYK afdrukken van foto's met al hun beoogde kleuren en schaduwen.

CMYK Nadelen

Er zijn bepaalde kleuren, zoals Pantone metallic kleuren, die niet kunnen worden gereproduceerd met cyaan, magenta, gele en zwarte inkt. Ook als bedrijf branding de toepassingen van bepaalde Pantone consistentie vereist, is het bijna onmogelijk om deze kleuren CMYK-inkten nauwkeurig te reproduceren.

Pantone Voordelen

Wanneer een ontwerp kan worden gereproduceerd met minder dan drie kleuren, is het veel kosteneffectiever één of twee Pantone kleuren, in plaats van CMYK. Met behulp van Pantone inkten creëert ook een betere kleurconsistentie tussen het ontwerp en de definitieve gedrukte stuk dan CMYK-kleuren kan bieden.

Pantone Nadelen

Foto's afgedrukt met Pantone inkten zijn beperkt tot 1-4 kleuren met een zekere mate van arcering. Pantone inkt is bijna onmogelijk om te repliceren op CMYK digitale uitvoerapparaten. Als een ontwerper aanwijst CMYK-kleurwaarden, de ontwerper heeft een veel betere kans op het bereiken van een betere kleur wedstrijd.

Speciale gevallen

Met high-end persen, is het mogelijk om CMYK mengen met Pantone afdrukken om het beste van beide werelden te bereiken.