Wat doet de boot sector op een harde schijf doen?

Wat doet de boot sector op een harde schijf doen?


Om te starten - of "boot" - een computer moet eerst lezen van een reeks aanwijzingen voor de inbedrijfstelling. Deze instructies te laden stukken van het besturingssysteem van de computer in zijn vluchtig geheugen. Deze instructies worden opgeslagen en gelezen van de bootsector van de harde schijf, een van de meest cruciale sectoren. Verschillende modellen van de computer hebben verschillende boot configuraties. Een harde schijf met een boot sector staat bekend als een bootable harde schijf.

Geschiedenis

Voordat grote harde schijven verspreid werd, opstarten vanaf een cd of een diskette was het gebruikelijk. De schijf zou de instructies voor het opstarten van de computer, met inbegrip van het besturingssysteem te gebruiken en welke instellingen zou worden gebruikt bevatten. In de moderne tijd, de meeste computers opstarten vanaf een harde schijf in eerste instantie, maar computers zonder besturingssysteem soms nog opstarten vanaf een schijf.

De Boot Sector

Het lezen van instructies van de bootsector van de harde schijf is het allereerste wat een computer doet bij het opstarten. Deze instructies vertellen hoe de rest van het systeem start, uiteindelijk het laden van een besturingssysteem. Het systeem start proces kreeg de naam "bootstrapping" uit de uitdrukking "door uw bootstraps ', een verwijzing naar het concept dat de computer wordt opgestart door zelf in plaats van te wachten op expliciete instructies van een menselijke programmeur, die later gewoon" booten. "

Ongebruikelijke Boot configuraties

Als er zich een probleem met de hardware, kan het nodig zijn om op te starten in een speciaal systeem configuratie. Het proces verschilt tussen computers, maar in het algemeen kunt Houd een van de functietoetsen, zoals F9, als de computer wordt opgestart. Kijken naar je scherm terwijl de computer in eerste instantie begint kan aanwijzingen geven aan dit proces, of ze kunnen worden gevonden in de handleiding. Eenmaal daar, kunt u bekijken en wijzigen van het systeem specs en instellingen van uw computer. Als het systeem meerdere harde schijven of andere systeemniveau componenten detecteert, zullen ze hier worden weergegeven.

Mogelijke problemen

De boot sector kan bestaan ​​op een geïnstalleerde harde schijf, zolang de computer weet waar het te vinden. Zonder een boot drive of boot disk, zal de computer niet in staat zijn om zichzelf te beginnen. De harde schijf moet worden geformatteerd of reimaged door een deskundige. Echter, als alleen de bootsector beschadigd is, kunt u in staat om de rest van de gegevens te herstellen, hetzij door het vervangen van de beschadigde opstartschijf met een nieuwe boot drive en het verplaatsen van de beschadigde schijf naar een tweede station of de computer met een beginnend bootdisk met de software die nodig is om gegevens te verplaatsen van de harde schijf, zoals een driver voor een USB-stick.