ATX moederbord Specificaties

ATX moederbord Specificaties


De ATX moederbord form factor werd opgericht in 1995 door Intel om te verbeteren op de AT form factor, die was gemaakt door IBM. De AT form factor nooit geformaliseerd, hoewel het een de facto standaard geworden. De ATX werd echter geformaliseerd en werd nog algemeen gebruikt vanaf november 2010. Intel heeft geprobeerd om de vormfactor vervangen door een nieuwer model, genaamd de BTX form factor.

lay-out

De standaard ATX moederbord is 12 inch breed en 9.6 inches diep. Een standaard ATX moederbord form factor heeft 12 gaats. Uitbreidingssleuven voor de ATX moederbord moet aan de linkerkant van het bord geplaatst worden. De ATX-specificatie pleit ook voor de stroomvoorziening te worden geïnstalleerd aan de rechterkant van het moederbord. Het achterpaneel moet precies 6.25 "breed en 1,75 inches groot zijn. De meeste andere componenten kunnen overal worden geplaatst op basis van de behoeften van het moederbord fabrikant.

energiebehoeften

De ATX form factor vereist dat de voeding voor de moederbord ofwel een 20-pins of 24-pins Molex voeding. De voeding moet 12 volt van stroom te voorzien. Bovendien moet vierpins voeding voor de CPU ventilator naast de CPU slot.

Andere Overwegingen

De CPU slot moet zich nabij de voeding aan de rechterzijde van het ATX chassis, zodat het kan helpen om de CPU te koelen. De ATX form factor is ook opnieuw gemaakt in de "Mini ATX" form factor. Deze vorm factor past een standaard ATX chassis maar snijdt een deel van de linkerkant van het moederbord.