Open Source VoIP Projecten

Voice over Internet Protocol (VoIP) maakt gebruik van het internet voor telefonie. De Internet Engineering Task Force (IETF) heeft Session Initiation Protocol (SIP) aangewezen als de officiƫle protocol voor VoIP. Open source software, die transparant source code gebruikt, stelt ontwikkelaars in staat om samen te werken, het delen van softwarecode en bug fixes. Net als andere onderdelen van het internet, heeft VoIP bloeide onder open source ontwikkeling. VoIP Private Branch Exchanges (PBX) en klanten zijn zowel beschikbaar in open source.

Asterisk

Asterisk is de grootvader van open source VoIP PBX software. Asterisk is beschikbaar voor Linux, BSD, Windows en Mac OS X. Asterisk biedt vier VoIP-protocollen en is compatibel met de meeste standaarden gebaseerde telefonie-apparatuur.

FreeSwitch

FreeSwitch is een open source alternatief VoIP PBX. FreeSwitch begon als een vork van het Asterisk project; het draait op Windows, Max OS X, Linux, BSD en Solaris. Het is een high-speed call switching motor die telefonie, multimedia en Interactive Voice Response (IVR) capaciteiten mogelijk maakt.

OpenPBX

Voicetronix's OpenPBX is een open source PBX volledig geschreven in de programmeertaal Perl. Iedereen met een kennis van dit alomtegenwoordige scripttaal kan het programma te wijzigen. Het draait op Linux en kan communiceren met een scala aan hardware-kaarten en het systeem randapparatuur. OpenPBX is een web-enabled PBX-applicatie, ontworpen in het bijzonder voor kleine kantoren.

SIP Communicator

SIP Communicator is een VoIP-client geschreven in Java. SIP Communicator is volledig open source, en is beschikbaar onder de voorwaarden van de GNU Lesser General Public License. SIP Communicator ondersteunt spraakcommunicatie via SIP, file transfers tussen opdrachtgevers en populaire instant messaging-protocollen, waaronder Jabber, AIM en ICQ.

Ekiga

Ekiga is een open source VoIP en video conferencing applicatie voor de GNOME desktop in Linux. Het kan ook draaien op KDE. Ekiga maakt gebruik van SIP en H.323 voor spraak en biedt zakelijke functies, waaronder LDAP-ondersteuning. Ekiga.net biedt ook gratis SIP accounts.

Linphone

Linphone is een open source VoIP-client die het SIP-protocol voor spraakcommunicatie gebruikt. Linphone is beschikbaar voor Linux, Windows, Mac OS X en mobiele telefoons, waaronder Android-apparaten en de iPhone.