Basic Routing Protocollen

Routers werken op laag 3 van het Open System Interconnection referentiemodel, meestal aangeduid als het OSI model. Protocollen zijn de taal die routers gebruiken bij het spreken met elkaar. Alle routers werken op laag 3 van het OSI model en kunnen het gebruik van meerdere protocollen zoals RIP, IGRP / EIGRP, OSPF en BGP. Elk van deze protocollen hebben voor- en nadelen. Elk protocol heeft een ideaal gebruik, of het een klein of groot netwerk.

RUST IN VREDE

Routing Information Protocol is oorspronkelijk ontworpen voor XEROX PUP, PARC Universal Protocol. Werd een deel van netwerken als het in RFC 1058 gedefinieerd in 1988. RIP is een wijd open protocol dat gemakkelijk te configureren en geschikt voor gebruik in kleine netwerken. Als RIP wordt gebruikt op een groot netwerk met vele paden, en meer dan 16 hop RIP zal veel te wensen over. In kleine netwerken, RIP is het voorkeursprotocol vanwege het gebruiksgemak.

EIGRP / IGRP

Interior Gateway Routing Protocol is ontwikkeld door Cisco in het midden van de jaren 1980 als een eigen protocol om de problemen gezien met RIP ontkrachten. In de vroege jaren 1990 ontwikkeld Cisco EIGRP als een manier om de beperkingen gezien in RIP en IGRP overwinnen. Volgens Cisco, zullen IGRP uit hun IOS, Internetwork Operating System, die Cisco gebruikt om te controleren voor hun routers worden verwijderd. EIGRP is goed voor netwerken van alle soorten en maten en is zeer eenvoudig te configureren.

OSPF

OSPF, Open Shortest Path First, werd ontwikkeld door de Interior Gateway Protocol (IGP) werkgroep van de Internet Engineering Task Force (IETF). Aangezien het werd ontwikkeld door IETF is een open protocol, niet eigen is. OSPF is ingewikkelder en niet zo gemakkelijk te gebruiken als RIP, omdat het gebruik maakt van schakel-state routing. Link-state routing is dat elk knooppunt construeert een kaart van de verbinding met het netwerk in de vorm van een grafiek. Zo de router weet welke knooppunten verbonden waaraan andere knooppunten.
Link-state advertenties worden verzonden naar alle apparaten, die een eerste overstroming veroorzaakt. Na de eerste overstroming van de setup fase OSPF is zeer efficiƫnt in gebruik. Het maakt gebruik van drie verschillende databases voor de buren, koppeling staten en routes.

BGP

Border Gateway Protocol, BGP, is het standaard protocol dat het internet werkt op. Dit protocol wordt meestal niet gebruikt op kleine thuisnetwerken of zelfs grotere netwerken van bedrijven als gevolg van de complexiteit van de oprichting ervan. Hoewel het open protocol, alles gebeurt handmatig, zoals buren, die automatisch met alle andere protocollen besproken. Dit wordt alleen opgenomen voor referentie als het is zeer onwaarschijnlijk dat de gemiddelde thuisgebruiker ooit zal in contact komen met dit protocol.