De evolutie van het klavierHoewel de huidige computers zijn zwaar-muis-gedreven, het toetsenbord blijft de primaire invoerapparaat voor vele belangrijke taken van tekstverwerking tot sociale netwerken. Oorspronkelijk aangepast van de typemachine, zijn computer keyboards gegaan door vele veranderingen in de loop der jaren. Today's toetsenborden bieden gebruikers allerlei speciale functies die zijn ontworpen om hun computers te verbeteren en het comfort te maximaliseren.

Origins

In de 19e eeuw, de uitvinding van de schrijfmachine een revolutie kantoorwerk. Vroege fabrikanten elk gebruik van hun eigen toetsenbord ontwerp, variërend van strikt alfabetische volgorde op de brief van groeperingen elke gedachte zou de snelste typesnelheid mogelijk te maken. Het eerste model commercieel succesvol te zijn, de Sholes en Glidden "Type-Writer", gebruikt een toetsenbord met de nu alomtegenwoordige QWERTY-indeling, en dit werd al snel de standaard lay-out voor typemachines in het Engels-sprekende landen.

101 Key

De komst van de personal computer zag de behoefte aan een eenvoudige, bekende invoerinrichting en deed een beroep op het QWERTY-toetsenbord. Bedrijven frequent toegevoegd aan de opmaak echter toevoegen van speciale functietoetsen eigen ontwerp. Uiteindelijk, een nieuwe standaard ontstaan, het verbeteren van de standaard QWERTY-toetsenbord met een lijn van twaalf functietoetsen, een blok met de cursor en pagina-beweging toetsen en een numeriek toetsenblok. Deze 101-key ontwerp bleek populair onder de gebruikers, en de meeste toetsenborden vandaag vervaardigd in wezen volg deze lay-out.

Ergonomie

Als gebruikers begon besteden meer tijd aan computers, zowel op het werk als thuis, RSI veroorzaakt door een slechte ergonomie gemeengoed werd. De onhandige positionering van het lichaam nodig om standaard toetsenborden te gebruiken kan leiden tot carpaal tunnel syndroom en andere aandoeningen, zo veel fabrikanten hebben gecreëerd toetsenborden ontworpen om deze condities te voorkomen. Gewoonlijk, ergonomische toetsenborden zijn voorzien van een afgeronde layout met een split in het midden, ontworpen om de hoek elke helft van het toetsenbord meer natuurlijk in de richting van de handen en polsen. De lay-out voorkomt dat de gewrichten van het lijden van stress als gevolg van overmatig gebruik, en kan de pijn en ongemak veroorzaakt door RSIs verlichten.

Dvorak

Terwijl het QWERTY ontwerp bleek de meest succesvolle lay-out, het is verre van het meest efficiënt. Dr. augustus Dvorak ontwikkelde een alternatieve lay-out in 1936 dat reizen vinger verminderd en verplaatste de meest gebruikte letters om het huis rij, het verhogen van de typesnelheid van zijn gebruikers. Vandaag de dag, Dvorak keyboards zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde retailers, of gebruikers kunnen eenvoudig labels plaatsen over hun sleutels en stel het besturingssysteem om de Dvorak lay-out te gebruiken. Hoewel veel gebruikers melden aanzienlijk succes de overstap naar de nieuwe configuratie, maakt het erg moeilijk om te typen op elk conventioneel toetsenbord na het leren Dvorak sleutel plaatsing.