Wat zijn Open Sources?

Gratis software - wat een geweldig concept. In de loop der jaren, het idee van de open-source - gratis te gebruiken - is software gegroeid en bouwde een rijke cultuur. Linux, FireFox, Apache en Java vormen de fundamenten van het internet en iedereen kan ze allemaal te downloaden en geen cent te betalen. Dus hoe het concept van vrije software tot stand gekomen? Het antwoord is een beetje ingewikkeld.

De vroege Dagen

Het verhaal van vrije software gaat terug tot de jaren 1970, de begindagen van de desktop computer. De Altair en IMSAI computers had weinig functionaliteit en een deel van het plezier was het creëren van de low-level software om ze te laten draaien. Naarmate de machines groeide in complexiteit, een paar dappere zielen die gestart zijn bedrijven die gemaakt en op de markt van software voor deze nieuwe machines. Anderen, comfortabel met het idee dat software moet worden gedeeld, bleef ruilen of weg te geven hun werken.

GNU en GNU Public License

In het midden van de jaren 1980, Richard Stallman, een programmeur aan het MIT, creëerde een set van een nauwere en verbeterde UNIX-hulpprogramma's. Hij noemde deze reeks programma GNU, een afkorting voor "GNU is Not Unix," en verspreid ze als wat hij noemde "vrije software." Samen met de broncode, creëerde hij een software-licentieovereenkomst die hij noemde de GNU Public License, of GPL. Deze licentie verklaard dat de programma's kunnen worden gebruikt, verbeterd, weggegeven of verkocht aan anderen met de waarschuwing dat de broncode moet worden opgenomen en dat alle afgeleide werk ook worden verspreid onder de GPL.

Linus Torvalds en Linux

In de vroege jaren 1990, Linus Torvalds, een student aan de universiteit in Finland, creëerde de low-level componenten van een UNIX-achtig besturingssysteem, terwijl het experimenteren met de multitasking-mogelijkheden van de Intel 386. Zijn werk werd gecombineerd met een aantal van de GNU componenten het creëren van een full-featured besturingssysteem met de naam Linux dat liep op een i386-gebaseerde PC. Omdat de GNU componenten werden gebundeld in de meest populaire distributies, werd de GPL-licentie een verplicht onderdeel van het pakket.

Groei van de Open Source

Linux verscheen op een gelukkige tijd. Het internet kwam net in zijn eigen en het grootste deel van het netwerk werd gevormd op UNIX-machines. De gemakkelijkste manier voor hobbyisten te krijgen op het web was door middel van Linux. Ontwikkelaars binnenkort samen verbonden om nieuwe open-source projecten om de fundamenten van het web te creëren zoals we die vandaag kennen starten. Apache, Mozilla, MySQL en Java hebben wortels in de open source.

Voordelen van Open Source

Hoewel de hand liggende voordeel van open source is zijn prijs, zijn er verschillende andere factoren die dit een goede keuze. Open source betekent dat de broncode beschikbaar moet zijn om gelezen te worden, opgesteld, gewijzigd of verbeterd. Open-source projecten voortdurend groeien en aan te passen als behoeften veranderen. In veel gevallen, code bases vork, overgaand in meerdere pakketten, die elk het aanpakken van verschillende behoeften. Veel projecten hebben nu collectieve steun met zowel commerciële als gratis versies en biedt veel meer stabiliteit en ondersteuning.