Hoe maak je een DEB bestand maken

Als u wilt uw programma te distribueren naar de gebruikers van Debian-gebaseerde Linux-distributies, kunt u uw programma uploaden naar een repository, zodat gebruikers kunnen downloaden en installeren vanaf de opdrachtregel. Om dit te doen, moet u een .deb pakket te maken voor uw programma. Voor het maken van een .deb bestand installeert u de benodigde pakketten op je systeem, maak een controle-bestand en gebruik het commando "dpkg" om het pakket op te bouwen.

instructies

1 Open een terminal sessie. Type "sudo apt-get install build-essential" en druk op "Enter." Type "sudo apt-get install dpkg-dev" en druk op "Enter." Sluit de terminal.

2 Verplaats alle bestanden voor uw programma in een nieuwe map. Geef de map op basis van de volgende structuur: packagename_version_arch. De packagename moet in kleine letters. Het kan ook nummers, plus tekens en underscores bevatten. "Versie" is de versie van het programma. "Boog" is de computer hardware architectuur waarop het programma is ontworpen om "i386" bijvoorbeeld.

3 Open uw tekstverwerker en een nieuw bestand met de naam te maken "control.txt." Dit is het bestand dat de gebruiker package management systeem gebruikt om te bepalen hoe u uw .deb pakket te behandelen. Zo moet dit bestand bepaalde informatie. Het moet er als volgt uitzien:

Pakket: packagename
Versie: 2.2
Sectie: hulpprogramma
Prioriteit: optionele
Architectuur: alle
Essentieel: geen
Hangt: vereiste bibliotheken
Pre-Depends: perl
Aanrader: aanbevolen pakketten

Stelt voor: gesuggereerd pakketten
Geïnstalleerd-Size: verpakkingsgrootte in KB
Beheerder: Uw naam <uw e-mailadres>
Conflicten: pakketten die in strijd zijn met de jouwe
Vervangt: pakketten uw pakket vervangt
Biedt: bibliotheken meegeleverd met uw pakket
Beschrijving: Wat je programma doet.

Vervang de informatie aan de rechterkant van de dubbele punten met de juiste informatie voor uw pakket. Als een bepaalde lijn is niet van toepassing op uw pakket, hoeft u niet op te nemen. Bijvoorbeeld, als uw pakket niet in strijd is met andere pakketten, laat de "Conflicten" line out. Sla het control.txt bestand naar de map van uw pakket bestanden in.

4 Verplaats alle noodzakelijke scripts voor uw pakket in de map-pakket, met inbegrip van de configuratie scripts en verwijderen scripts.

5 Open een terminal sessie.

6 Typ "-b pad packagename.deb dpkg" en druk op "Enter." Vervang "path" met de directory pad naar de directory van uw pakket. Vervang "packagename" met de naam van uw pakket.