Hoe kan ik een HP 15C programmeren

Hoe kan ik een HP 15C programmeren


De HP15c kwam uit in 1985 en was een van de eerste programmeerbare rekenmachines. Het had slechts 448 bytes van programmeerbaar geheugen, maar het had een aantal functies die niet standaard op elke computer waren tot het einde van de eeuw - zoals functie polymorfisme en numerieke integratie. De kleine geheugen lijkt komisch vandaag als telefoons hebben gigabyte geheugen (alleen mainframe computers had gigabyte geheugen in 1985), maar de HP15c was indrukwekkend - en begeerde - toen het uitkwam, slechts 16 jaar na de eerste maanlanding was georkestreerd door een 4-kilobyte computer dat was ongeveer negen keer de grootte van de HP15c.

instructies

1 Leer de basis commando's. Voorwaardelijke sprongen zijn vooral lastig voor de moderne programmeurs. Uitspraken als x> y? (Gevolgd door) goto7 betekent "als x groter is dan y sprong naar de instructie volgens de instructies lbl7" lijken bizarre moderne programmeurs die gewend zijn lussen controleren. U moet bekend zijn met alle instructies zijn te doen - zijn er slechts ongeveer een dozijn van hen - met inbegrip van de subroutine commando's. Het is vooral belangrijk om indexregisters begrijpen als beide lussen zal de controle en het krijgen van terug van subroutines.

2 Stroomschema uw programma. Dit is hoe programmeurs werkte in de jaren '80 en het is perfect voor paring programma tot aan de elementaire logica. Vergeet niet dat er HP15c programma's om priemgetallen te identificeren, het berekenen van e tot en met 10 plaatsen en vind de determinanten van 3 x 3 complexe matrices. Je moet echt te organiseren (en trim van) het programma als er geen controle loops en minder dan een halve kilobyte van programmeerbaar geheugen.

3 Schrijf het programma. Veel mensen willen beginnen met deze stap, maar het is bijna altijd een vergissing. Goede programmeurs hebben een gezegde: ". Hoe eerder je begint codering, hoe langer het duurt" Dit oxymoron herinnert ons eraan dat het is sneller (en minder werk) om een ​​solide logische basis te leggen dan het is om het programma te corrigeren nadat het verkeerd wordt geschreven.

4 Test het programma - het werk is niet gedaan totdat de test succesvol is. Dit is des te belangrijker in de "assemblage-type language" programma's die in de HP15c zijn geschreven. Gebruik de PAUZE en de RUN / STOP commando's om uw vooruitgang te controleren in de vroege stadia van de ontwikkeling van het programma en neem ze uit in de latere stadia, wanneer je de kamer nodig.

Hints

  • Het schrijven van je programma op papier en werken via het met de hand is ook een goed idee. Het is makkelijker om problemen op deze manier dan op de computer te vinden en je hoeft geen zorgen te maken over het schrijven van elke instructie precies goed - net te beschrijven wat het doet.
  • Een typo kan je hele programma crasht, of - erger nog - laat ze lopen en krijgen het verkeerde antwoord. Het programma zal doen wat je hem vertelt wat te doen - goed of fout, zin of onzin. Proeflezen je programma, als het eenmaal in het geheugen, is een must.