Google's Book Scanning Project

De Google Books Library Project is een poging van Google om een ​​online catalogus van miljoenen boeken, waarvan vele zijn auteursrechtelijk beschermd te creëren, door het scannen van hen in een digitaal formaat dat gemakkelijk kan worden geïndexeerd en doorzocht door mensen die niet anders kon deze boeken omdat vinden velen zijn uitverkocht. Het project creëerde enige controverse tussen uitgevers en auteurs, die hun auteursrechtelijk beschermde werken gevreesd zou worden geopend zonder enige vergoeding aan de houders van de rechten.

Achtergrond

Eind 2004 kondigde Google een nieuwe poging om samen te werken met een aantal van de grootste universitaire bibliotheken in de wereld en het creëren van digitale versies van miljoenen boeken. Het bedrijf samen met de universiteitsbibliotheken van Harvard, Michigan en Stanford om auteursrechtelijk beschermde boeken te scannen, terwijl ook het werken met de New York Public Library en de Oxford University om "het publieke domein 'werken die niet meer door het auteursrecht beschermd werden scannen. In een artikel van Associated Press augustus 2005 gepubliceerd door Wired Magazine, heeft Google het project als een "altruïstische poging" om mensen in staat stellen om een ​​aantal van de meest zeldzame boeken openen in de collecties van de grootste bibliotheken geplaatst.

Controverse

Veel uitgevers en auteurs tegen Google's boek scannen project, omdat zij vreesden het maken van digitale versies van boeken beschikbaar op het internet zou leiden tot ongeautoriseerde duplicatie en distributie. Ze waren ook bang dat Google in staat zijn om reclame-inkomsten te genereren door de index van de boeken zou zijn, zonder het betalen van royalty's aan de uitgevers met het auteursrecht. Bovendien, bibliothecarissen waren ook bezorgd dat Google te veel controle over materialen die een belangrijk onderdeel van de collecties van bibliotheken zijn zou hebben.

Nederzetting

De Authors Guild en de Association of American Publishers ingediend rechtszaken tegen Google beweert dat het boek scannen project niet de rechten van auteursrechthebbenden 'niet respecteerden. In oktober 2008 kwamen de partijen overeen om een ​​schikking, waardoor Google om verder te gaan maken van de out-of-print boeken online beschikbaar, zowel voor het lezen en inkoop. Volgens de overeenkomst, is Google's boek dienst toegestaan ​​te laten zien tot 20 procent van de tekst van een boek zonder kosten voor de service. De digitale versie van het hele boek kan online beschikbaar worden gesteld voor een vergoeding. Bovendien kunnen onderwijsinstellingen en bibliotheken abonnementen te kopen om toegang te boeken. Google ontvangt 37 procent van de opbrengst van de online boek service, terwijl 63 procent gaat naar auteurs en uitgevers.

Technologie

Volgens een april 2009 artikel van National Public Radio, Google ontwikkelde een scantechnologie die manier konden een digitale scan van een boek om nauwkeuriger en minder schade aan het boek te veroorzaken. De technologie om in een infrarood camera die de driedimensionale vorm en de hoek van de pagina's van het boek zou kunnen onderscheiden wanneer plat gelegd op de scanner. Deze vervangen de oudere oplossingen die een glasplaat gebruikt om elke pagina van het boek plat, of het verwijderen van het boek binding.