Hoe schrijf ik een script om programma's te starten

Hoe schrijf ik een script om programma's te starten


Linux- en Unix-gebruikers kunnen de bash shell gebruiken om een ​​script dat een of meer programma's zal openen creëren. Eens gemaakt, kan het script worden uitgevoerd vanaf de opdrachtregel of via een desktop launcher. Het kan ook in de "rc.local" bestand worden geplaatst om te worden uitgevoerd wanneer de computer wordt opgestart. De bash-shell hoeft niet de standaard shell om dit script te gebruiken.

instructies

1 Open een tekstverwerker.

2 Typ de regel "#! / Bin / bash" om de bash script te starten.

3 Typ de commando's om uw programma's te starten. Elke opdracht moet worden op een aparte lijn en de lijn moet eindigen met "&". Bijvoorbeeld, als u wilt Mozilla Firefox, Evolution, en de Pidgin Instant Messenger te starten, zou je script als volgt uitzien:

! / Bin / bash

firefox &
evolutie &
pidgin &

4 Sla het bestand met de ".sh" bestandsextensie.

5 Open een terminal-venster.

6 Typ het commando "cd <directory>" om te veranderen naar de map waar u uw script opgeslagen. Bijvoorbeeld, type "cd scripts 'als u het bestand in een map met de naam" scripts. "

7 Typ het commando "chmod + x <script_name> .sh" om het script uitvoerbaar te maken. Vervang "<SCRIPT_NAME>" met de naam van uw script.

8 Typ het commando "./<script_name>.sh" om het script te testen. Nogmaals, vervang "<SCRIPT_NAME>" met de naam van uw script.

Hints

  • Als uw script niet de programma's start, gebruikt u het volledige pad naar het uitvoerbare bestand. Bijvoorbeeld, in plaats van "firefox &", type "/ usr / bin / firefox &".