Over FLAC-bestanden

Over FLAC-bestanden


Free Lossless Audio Codec, of FLAC, is een audio formaat vergelijkbaar met het MP3-formaat. Net als een MP3, een FLAC-bestand comprimeert en slaat audio-informatie in een digitaal formaat. Het belangrijkste verschil tussen de bekende MP3 en FLAC bestand dat FLAC bestanden worden gecomprimeerd zodat geen van de klankkwaliteit gecompromitteerd omwille van compressie.

samendrukking

Formaten zoals FLAC en MP3 comprimeren audio streams aan de hoeveelheid geheugen die ze verbruiken te verminderen. Comprimeren van een bestand vereist dat bepaalde informatie worden verwijderd. Hoe meer gecomprimeerd bestand hoe minder ruimte het zal duren, maar hoe meer de audio kwaliteit zal lijden. FLAC is, zoals de naam al aangeeft, een lossless formaat; geen geluid gegevens worden verwijderd tijdens de compressie.

Ondersteuning

Noch Windows Media Player of iTunes ondersteuning voor het FLAC-formaat. Windows-gebruikers die willen FLAC bestanden af ​​te spelen kan een add-on voor Windows Media Player of Media Center installeren om FLAC compatibiliteit mogelijk te maken. ITunes ondersteunt geen dergelijke add-on. Mac-gebruikers moeten een programma van derden te installeren, zoals VLC player om het formaat te gebruiken. Sommige persoonlijke audio-spelers en stereo-installaties ondersteunen het formaat, maar je moet altijd controleren voordat u een dergelijke aankoop.

voordelen

Het belangrijkste voordeel van het formaat is dat het doet precies wat de naam al aangeeft: FLAC bestanden te comprimeren audio streams van bronnen zoals cd's zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit. Terwijl een MP3-codec verwijdert een deel van de achtergrond geluiden die minder belangrijk lijken, FLAC behoudt alle geluid. Deze methode zorgt voor een meer authentieke sound, ervan uitgaande dat de oorspronkelijke audiostream gevangen een hoge kwaliteit van het signaal.

nadelen

FLAC niet genieten van bijna zoals brede steun vaker voorkomende formaten zoals MP3. De hogere geluidskwaliteit mogelijkheden van een FLAC-bestand wordt geleverd met een significant hogere vereiste ruimte in dan een gecomprimeerd bestandstype.