Debian vs. CentOS

Debian vs. CentOS


Debian en CentOS zijn beide open-source distributies van het Linux-besturingssysteem, die op dezelfde Linux kernel. Echter, het systeem architectuur gebouwd over dat kernel verschilt aanzienlijk. CentOS is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux en is gericht naar de commerciële markt. Debian heeft een bredere user base, en is bedoeld voor gebruik in zowel de commerciële situaties en door thuisgebruikers.

Doelmarkt

Volgens ComputerWorld, CentOS is de meest populaire Linux-distributie voor webservers, het aanbieden van een relatief eenvoudige installatie en lage prijzen in vergelijking met Red Hat Enterprise Linux. Debian heeft meer algemene beroep. Deze verdeling kan zowel op servers en als desktop distributie, en biedt een groter aantal programma's te installeren aanklikbaar pakketten, waardoor eenvoudigere installatie zonder de noodzaak van specifieke deskundigheid. Debian houdt zich strikt aan de vrije software filosofie, waardoor het een populaire keuze voor mensen die willen vermijden for-pay of niet-open-source software.

Gerelateerd Uitkeringen

Debian heeft een aantal verwante distributies, zoals Ubuntu, MEPIS, Knoppix, Xandros, Linspire en Dreamlinux voortgebracht. De meeste Debian-gerelateerde distributies zijn special purpose uitkeringen en kunnen niet voldoen aan dezelfde principes. Bijvoorbeeld, Ubuntu, die is gemaakt om zeer gebruiksvriendelijk zijn, bevat meer niet-vrije software. CentOS heeft minder gerelateerde uitkeringen, maar fungeert als de template voor een vergelijkbare RHEL-gebaseerde server distributie, Unbreakable Linux. Een soortgelijke verdeling, Tao Linux, was ooit een concurrent, maar heeft in CentOS ontwikkeling gerold.

voordelen

CentOS werkt goed voor servers, vanwege de gebruiksvriendelijke standaard setup en gebundelde programma's, waaronder MySQL, Apache en PHP. Het omvat een standaard assortiment van webbrowsers en office hulpprogramma's, met uitzondering van programma's niet nodig voor server gebruik. CentOS levert tools voor het installeren en beheren van gast-besturingssystemen op dezelfde machine. In feite, kunnen servers zelfs meerdere exemplaren van CentOS op dezelfde hardware. CentOS omvat ook beveiligingsfuncties en functies bedoeld om te helpen creëren geclusterde computers voor een grotere verwerkingscapaciteit. Debian biedt meer flexibiliteit en een breder scala aan gemakkelijk te installeren pakketten, waardoor het een grotere aantrekkingskracht. Het is ook een stabiele, betrouwbare distributie, met uitgebreide documentatie en een grotere user base, verbeterde Java vriendelijkheid en open-source media spelers, zelfs voor eigen formaten.

nadelen

CentOS's verlaagde prijs in vergelijking met RHEL betekent dat het niet komen met de support contracten van haar moedermaatschappij distributie. Voor sommige gebruikers, kan dit een toename van de bestede tijd en frustratie bedoelen wanneer er iets misgaat. CentOS is ook gericht op een specifiek gebruik. Gebruikers die meer willen dan alleen een server draaien niet doet, kan beter worden bediend door Debian. Vanwege belangstelling van ontwikkelaars in de stabiliteit, maar Debian is niet altijd zo snel bijgewerkt als andere uitkeringen en kunnen achterblijven op sommige functies.