Gebruikersrechten in Windows Vista

Gebruikersrechten in Windows Vista


De Windows Vista User Account Control stelt gebruikers in staat om drie soorten accounts, elk maken met een andere set van de rechten van de gebruiker. Administrator accounts hebben volledige toegang tot het systeem en het innerlijke werking, en hebben een aantal unieke privileges. Standard accounts hebben minder rechten, hoewel ze nog steeds het meest eenvoudige computertaken mag uitvoeren. Gast accounts hebben de minste rechten, en zijn ontworpen voor eenmalige of incidentele gebruikers.

Administrator rechten

Elke computer moet een administrator-account hebt, en de Windows Vista eerste installatie proces leidt tot de oprichting van ten minste één. Beheerders hebben het recht om nieuwe software te installeren en het toevoegen van nieuwe hardware aan het systeem. Zij kunnen verandert beveiligingsinstellingen en maak wijzigingen naar een andere user account, met inbegrip van andere beheerders. Beheerders hebben toegang tot alle bestanden op het systeem, en kan ook programma's uitvoeren op bestuurlijk niveau voor extra machtigingen. Microsoft raadt u aan de bescherming van administrator-accounts met een wachtwoord om deze rechten aan geautoriseerde personen te beperken.

Standard Account Rechten

Standaard gebruikers kunnen toegang krijgen tot de meeste van de basis software functies van de computer, maar niet het recht om nieuwe software te installeren of verwijderen van de bestaande programma's niet. Windows beperkt standaard gebruikers uit het verwijderen van systeembestanden, het veranderen van systeeminstellingen, of wijzigen van alle bestanden die toebehoren aan andere gebruikers. Standard gebruikers het recht hebben om de administratieve toegang tot bepaalde functies als ze een administratieve wachtwoord in te voeren. Microsoft raadt het gebruik van een standaard-account voor dag-tot-dag computing, om de administratieve rekeningen tegen kwaadwillige inbraak of sabotage te beschermen.

Guest rechten

Gast-gebruikers hebben de minste rechten van elk type account. Net als standaard gebruikers, kunnen zij niet installeren of verwijderen van software, instellingen wijzigen of de toegang tot informatie die toebehoren aan andere gebruikers. Gastaccounts zijn bovendien beperkt in het creëren van een wachtwoord. De gastaccount verschijnt alleen als een optie als de beheerder gaat het op uit de User Account Control.

Het veranderen van de rechten van de gebruiker

Beheerders of standaard gebruikers met een administratieve wachtwoord kan de rechten van een gebruiker te veranderen door het veranderen van hun account type. Open het Configuratiescherm en selecteer "User Accounts." Klik op "Een andere account beheren" om een ​​lijst met beschikbare rekeningen en opties voor het wijzigen, maken en verwijderen van accounts te zien. U kunt ook zet de gast-account op en af ​​van dit scherm.