Wat is het verschil tussen een SATA harde schijf en een Solid-State Drive?

Wat is het verschil tussen een SATA harde schijf en een Solid-State Drive?


Serial ATA harde schijven, ook wel bekend als SATA-schijven hebben een hoofdbestanddeel van computer opslag voor vele jaren, en vanaf het moment van publicatie nog steeds een van de meest gebruikte vormen van data-opslag voor de laptop en desktop computers. Echter, solid state drives, bekend als SSD's, steeds populairder geworden, vooral als een vorm van hoge capaciteit draagbare opslag. Hoewel beide technologieën vormen van opslag op harde schijf, zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Technologie - SATA HDD

Typische SATA harde schijven bestaan ​​uit een spindel met een platte, ronde schijf heet een schotel. Het plateau is van een niet-magnetisch materiaal met een extreem dunne laag magnetisch materiaal over de bovenkant en een laag van koolstof bescherming. Deze spil is gemotoriseerd en draait de schijf op hoge snelheid, waardoor lezen en schrijfkoppen op aandrijfarm magnetiseren gebieden van de schijf om informatie op te slaan.

Technology - SSD

Anderzijds, solid state drives hebben geen bewegende delen, aangezien ze in wezen een microchip bestaat uit een geheugensysteem en een regelaar. types geheugen variëren, afhankelijk van de aard van de SSD, maar over het algemeen vallen in twee categorieën - DRAM en flash-gebaseerde. DRAM SSD's werken vergelijkbaar met een RAM-geheugen chip, werkend met een ongelooflijke snelheid, maar zonder gegevens persistentie tijdens een stroomonderbreking, hetzij door sluiting of stroomstoring. Dit verlies aan persistentie wordt vaak gecompenseerd door het opnemen van een interne batterij of een externe AC / DC adapter en back-up storage systemen om de SSD. Flash-gebaseerde SSD's te onderhouden data persistentie en vereisen geen aparte voedingsbron, maar ook zijn trager dan hun tegenhangers DRAM.

Slijtage en levensduur

Een ander belangrijk verschil tussen SATA-schijven en SSD's is hun operationele levensduur. Omdat ze vertrouwen op bewegende delen functie, harde schijven zijn onderhevig aan slijtage dan de spanwijdte van de operationele levensduur. Als gevolg van deze slijtage, zal SATA harde schijven uiteindelijk slijten en ophouden te functioneren. Zonder bewegende delen, SSD's zijn onderhevig aan aanzienlijk minder slijtage, en hebben een veel langere levensduur dan harde schijven, behoudens katastrofisch schade als gevolg van externe krachten.

Milieuschade

Als gevolg van de afhankelijkheid van bewegende delen, SATA harde schijven aanzienlijk meer waarschijnlijk beschadigd door omgevingsfactoren zoals extreme schokken en trillingen. Ook omdat harde schijven gebruiken magnetische technologie te coderen en te lezen, zijn ze gevoeliger voor elektromagnetisme en straling. SSD aanzienlijk duurzamer en veel hogere toleranties van deze factoren, hoewel zij niet volledig immuun.

Stroomverbruik en warmteafvoer

SATA harde schijven verbruiken ook meer stroom dan een SSD. Niet alleen is macht nodig te lezen en coderen de gegevens, maar de mechanische componenten zoals de gemotoriseerde as en de actuator arm vereist ook vermogen te functioneren. Deze extra stroomverbruik en beweging heeft een andere bijwerking - warmteopwekking. De warmte die door een aandrijving SATA moet worden afgevoerd om schade aan de apparatuur te voorkomen. Dit wordt meestal bereikt met een ventilator, hoewel sommige systemen maken gebruik van andere koelmethoden. Ter vergelijking, de SSD vereist zeer weinig vermogen, omdat het geen bewegende onderdelen te bedienen. De verminderde energiebehoefte en het ontbreken van bewegende delen vermindert ook de hoeveelheid warmte genereert de SSD, waardoor de noodzaak voor warmteafvoer.

Lawaai

SATA-schijven draaien veel luider dan een SSD. Dit komt vooral omdat van de bewegende delen. De spilmotor draait gewoonlijk ergens tussen 3000 tot 15.000 omwentelingen per minuut, afhankelijk van de ingestelde snelheid van de schijf. Dit kan nogal wat lawaai te maken. De SSD helemaal niet bewegen, en over het algemeen loopt fluisterstil door vergelijking.

Prijskaartje

Vanaf het moment van publicatie, SSD's zijn aanzienlijk duurder dan hun SATA tegenhangers. Terwijl meer SSD technologie meer beschikbaar is nog aanzienlijk duurder dan SATA. Afhankelijk van merken en capaciteiten van het onderdeel, kan het mogelijk zijn om meerdere harde schijven installeren met wezenlijk hogere capaciteit voor de prijs van het installeren van een SSD. Echter, zoals technologie blijft vooruitgaan en SSD's blijven worden geproduceerd in grotere hoeveelheden, dit prijsverschil zal geleidelijk krimpen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.