Wat is een GPT-schijf?

Een GUID Partition Table is een partitie voor een harde schijf op een computer. Het staat voor Globally Unique Identifier of GUID. Een GPT-schijf maakt deel uit van het systeem dat bepaalt hoe het besturingssysteem en firmware interface van de computer. GPT-schijven hebben een aantal voordelen ten opzichte van de oudere master boot record systeemwand.

Functie

Bij een computer met meerdere partities, het systeem moet weten welke partitie te starten wanneer deze is ingeschakeld. Het systeem firmware controleert de GPT-schijf om uit te zoeken welke partitie moet opstarten, waarin het besturingssysteem laadt. Elke partitie op een GPT-schijf heeft een eigen GUID en een 36-karakter Unicode naam. Zij behouden ook velden in hun partitie tabellen voor toekomstige uitbreiding.

Voordelen ten opzichte van MBR

Een GPT-schijf is een nieuwer, flexibeler partitie structuur in vergelijking met MBR. MBR ondersteunt niet zoveel partities als GPT en GPT-schijf identifiers duidelijker worden geformuleerd dan MBR-id's, die hebben geen enkele lijst gezaghebbende identifiers. Een ander stelsel een GPT schijf en MBR partitie draaien op hetzelfde moment kan bevatten, heeft GPT een "beschermende MBR," die achterwaartse compatibiliteit met MBR functies biedt, beschermt GPT schijven van MBR tools die ze niet herkennen.

Volume Types

U kunt een GPT-schijf met een basis- of een dynamisch volume te creëren. Een basis GPT-schijf is opgedeeld in een beschermende MBR, primaire GUID Partition en back-up GUID-partitie. Dit soort schijven zijn de meest voorkomende op een Windows-systeem. Dynamische GPT-schijven bieden dezelfde functionaliteit als basic schijven, maar ook kunt u om multi-disk volumes of fouttolerante volumes te creëren. Beide soorten volumes ondersteunen MBR of GPT-partities.

Kenmerken

Uw GPT schijf kan zo lang zijn als 2 ^ 64 logische blokken, waarbij elk blok bevat 512 bytes. Als je partities met behulp van een GPT-schijf maakt, kunt u oplopen tot 128 partities. Echter, kunnen deze maten worden beperkt door de Windows-omgeving die op uw systeem. GPT-schijven beschikken over alle informatie die ze nodig hebben om hun partitie schema's die zijn opgeslagen op de fysieke media, wat betekent dat ze geen Extensible Firmware Interface nodig te identificeren.